Easy money
bestaat niet.

Lijkt het te mooi om waar te zijn?
Dan is het dat meestal ook.

Snel geld verdienen, dat bestaat niet. Pas daarom op voor online boodschappen die draaien rond geld en geld verdienen.

Meestal gaat het over internetfraude en zitten er oplichters achter die hengelen naar je persoonlijke gegevens, je proberen overhalen om geld over te schrijven of ze proberenmensen te rekruteren om deze daarna (bewust/onbewust) in te schakelen in een crimineel netwerk. Dit kan je hele leven overhoop gooien zoals bij Arto*. Scroll verder en ontdek zijn verhaal en tips en tricks om internetfraude te voorkomen.

*Arto’s naam is fictief om zijn identiteit te beschermen.

Dit is het verhaal
van Arto

Arto* werd slachtoffer van internetfraude.

Hij gaf zijn persoonlijke gegevens door via een online advertentie en werd vervolgens, voor hij het zelf doorhad, een geldezel. Niet alleen zijn leven, maar ook dat van de mensen om hen heen zijn tot op de dag van vandaag niet meer hetzelfde. Zijn ene misstap leidde tot torenhoge schulden, rechtszaken, doodsbedreigingen en zelfs meerdere ontvoeringen. Zijn hele verhaal lees je hieronder.

*Arto’s naam is fictief om zijn identiteit te beschermen.

“Easy money? Dat wil iedereen wel”

En daar dacht Arto exact hetzelfde over. Het begon allemaal met één DM op Snapchat. Er werd Arto een mooi geldbedrag beloofd als hij zijn bankgegevens zou delen. Zo kon de persoon aan de andere kant, zogezegd zonder bankkaart, enkele aankopen kon doen. Easy, toch?

Arto staarde zich blind op het beloofde geld en ging mee in het verhaal. Hij deelde zijn persoonlijke gegevens en alles leek goed te gaan. Tot het niet meer goed ging…

“Plots stond er 9000 euro op Arto’s rekening.”

Vertelt Christel, zijn moeder. “Dat was veel meer dan er initieel beloofd was en een bedrag dat Arto nog nooit in één keer op zijn rekening had gezet. Dit deed de alarmbellen bij de bank afgaan waardoor zijn rekening geblokkeerd werd.

In de weken en maanden nadien werd de brievenbus van Christel overstelpt met simkaarten en bankkaarten, allemaal op naam van Arto. Hoe kon dit vroeg zijn moeder zich af?
Er kwamen zelfs facturen binnen op haar naam, maar wanneer ze de afzenders contacteerde, konden deze geen gegevens van deze zendingen terugvinden.

“Op een dag kwamen er 2 jongeren aanbellen op zoek naar Arto. Ze kwamen zogezegd langs om een pakketje op te halen, maar wanneer ik hen zei dat Arto niet thuis was, werden ze ongeduldig. Toen ik terug binnen stond, zag ik hen in mijn brievenbus zoeken naar het pakketje.”

Het bleef ook niet enkel bij verdachte pakketjes en zendingen. Arto werd tot twee keer toe ontvoerd, waarbij hij en een vriend onder schot werden gehouden terwijl ze bank – en simkaarten op hun naam moesten aanvragen.

Na lange tijd van onzekerheid, angst en vragen vond er in mei 2022 een huiszoeking plaats bij Christel en Arto. Een overweldigende gebeurtenis waarbij alles overhoop werd gehaald en zaken in beslag werden genomen. Arto werd in de boeien geslagen en meegenomen naar het politiekantoor voor verhoor.

Het onderzoek rond heel de zaak loopt nog steeds en van tijd tot tijd komen er nieuwe dingen aan het licht. “We kwamen bijvoorbeeld te weten dat Arto’s naam gebruikt wordt in enkele phishing cases aan de kust waarbij mensen veel geld zijn kwijt geraakt. Er zijn nog heel veel vragen en mijn zoon en ik gaan nog lang de gevolgen dragen van deze hele kwestie.” concludeert Christel.

Arto’s verhaal is het beste voorbeeld van hoe ingaan op één berichtje een heel leven kan verwoesten. En niet alleen het leven van Arto zelf, ook zijn moeder is slachtoffer. Want ondanks dat Arto meerderjarig is, draait zij nog steeds op voor alle kosten die het onderzoek met zich meebrengt. Ook haar leven staat dus volledig op z’n kop. De moraal van dit verhaal?

Easy money bestaat niet.

Als iets te mooi is om waar te zijn, is het dat meestal ook.

Waarom zijn jouw gegevens zo interessant voor internetcriminelen?

Het lijkt onschuldig: je geeft even je naam, je rekeningnummer, bankkaart en je gegevens door. In ruil daarvoor krijg je zogezegd een vergoeding. Je hoeft voor de rest eigenlijk niets te doen. Makkelijk verdiend, toch? Maar zo werkt het niet. Dankzij jouw gegevens hebben oplichters toegang tot al jouw persoonlijke gegevens en die kunnen op meerdere manieren misbruikt worden, bv. door op jouw naam pakketten te versturen of door je rekening te plunderen. Of in een ander geval word je geldezel.


Wat is een geldezel en waarom is dat geen goed idee?

Een geldezel is iemand die zijn bankrekening en/of bankkaart en pincode laat gebruiken door criminelen. Daardoor kan de crimineel misdaadgeld op de bankrekening van de geldezel storten om het vervolgens af te halen (met de bankkaart en de pincode van de geldezel) of door te storten naar andere rekeningen.

Dankzij jouw hulp blijven criminelen onder de radar en maken ze gebruik van het reguliere circuit om gestolen geld weg te sluizen. Als geldezel werk je dus mee aan witwaspraktijken, soms zonder er bewust van te zijn, en ben je medeplichtig aan fraude. Ook al heb je geen weet van wat er op je bankrekening gebeurt, de verantwoordelijkheid ligt toch bij jou.

Tips & Tricks

Met deze tips en tricks
wapen jij je tegen online fraude

 1. Geef nooit je persoonlijke codes om te internetbankieren.

  Niet via sociale media, sms, e-mail of bellen.

 2. Klik nooit zomaar op linkjes of bijlagen.

  Ga nooit via een link naar de betaalsite of mobiele app van je bank. Je bank vraagt je nooit naar je codes via een link.

 3. Typ altijd zélf het adres van je bankwebsite in je browser.

  Je kan het adres opslaan in je favorietenlijst van je browser of zelf de mobiele app van je bank openen.

 4. Beveilig je devices en zorg voor sterke paswoorden.

  Wanneer een update beschikbaar is,
  zorg ervoor dat je deze uitvoert.

 5. Gebruik je gezond verstand. Handel nooit gehaast en laat je nooit opjagen.

  Als het te mooi is om waar te zijn, dan is het meestal ook zo. Als je twijfelt, kan je beter stoppen.

“De ronselaars vertellen wat je moet doen en welke bedragen anderen al hebben verdiend op dezelfde manier. Het is zogezegd allemaal volkomen veilig, maar makkelijk geld verdienen is nooit zonder risico en meestal ronduit gevaarlijk, ook al lijkt dat op het eerste zicht niet zo.”

Stijn De Ridder (Politie Antwerpen)

Ben je slachtoffer van online fraude?

 1. Blokkeer direct je bankkaarten

  Bel Card Stop op het nummer 078 170 170

 2. Contacteer zo snel mogelijk je bank om je bankapps te blokkeren.

 3. Dien een klacht in bij de politie.

 4. Praat erover met vrienden of mensen die je kan vertrouwen

Wist je dat...
 1. 71%

  ...71% van de bevolking in de voorbije 6 maanden een fraudebericht ontving?

 2. 25
  miljoen
  euro

  ...Fraudeurs in 2021 ongeveer 25 miljoen euro konden buitmaken via phishing?

 3. 16%

  ...16% van de jongeren hun bankkaart met pincode zou afgeven aan personen die ze niet kennen.

 4. 25%

  25% van de jongeren deelden in de laatste 6 maanden financiële gegevens waarbij ze zich achteraf ongemakkelijk voelden.

 5. 47,917 meldingen

  Er vorig jaar 47,917 meldingen over fraude of oplichting binnen kwamen bij het meldpunt van de FOD economie. Dat is gemiddeld 131 meldingen per dag!

Wil je meer weten over online fraude of wat een geldezel is, surf dan naar www.febelfin.be of volg het Febelfin op TikTok.

Benieuwd naar het hele verhaal?

Vertel ons je leeftijd

Slide de smiley naar jouw leeftijd.